Eftersom målet är att använda naturligt glutenfria ingredienser, innebär det att här behöver insamlas viss kunskap om substitut och det välanvända vetemjölet.

Jag vill inte använda mjölsubstitut eller mjölsorter som behandlats för att bli glutenfria. Istället strävar jag efter att använda mjöl som har processats så lite som möjligt.
 
 
Amaranthmjöl
Amaranthmjöl görs av amaranth som är ett litet frö från en blomma. Amaranth är släkt med quinoa och är således icke ett spannmål. Amaranthmjöl har en dov, mild, lite nötig smak. När man bakar med det här mjölet upplever jag att den kan behöva sällskap av en liten sötare kompis, lite honung eller agave sirap, annars kan den lätt låtas sig smaka en aning beskt. Av den anledningen föredrar jag att använda den mestadels i mat och matbröd snarare än kakor.
Amaranthmjöl är lättsmält och sätter igång ämnesomsättningen.
 
Näringsvärde 100 g
Energi            365 kcal  
Protein           14,6 g 
Kolhydrater    56,8 g 
Fett                  8,8 g    
Fibrer             15,5 g    
 

Bovetemjöl
Bovetemjöl är ett av mina favoritmjöler nu, jag tycker det binder relativt bra och utgör ett helt okej substitut till vetemjölen. Samtidigt tycker jag om smaken, eller smaken är väldigt neutral och det är nog det jag tycker om. Boveten är, som pricken över i:et, väldigt lättsmält och en bra källa till kalium och B-vitaminer.
 
Näringsvärde 100 g
Energi            370 kcal 
Protein             12 g     
Kolhydrater      71 g   
Fett                 2,5 g
Fibrer                 3 g
 

Durramjöl
 

Hasselnötsmjöl
 

Kokosmjöl
Rikt på fibrer.
 
Näringsvärde 100 g
Energi             335 kcal 
Protein            20,0 g  
Kolhydrater     17,8 g    
Fett                 12,6 g   
Fibrer              40,0 g 
 

Kikärtsmjöl
Kikärtan är en baljväxt som är rikt på protein, kostfibrer och mineraler. Mjölet är lättsmält och ger en lång mättnadskänsla. Mjölet passar sig bäst i matlagning och som bindmedel i exempelvis biffar.
 
Näringsvärde 100 g
Energi             322 kcal         
Protein            21,7 g     
Kolhydrater     44,5 g  
Fett                   6,0 g     
Fibrer              17,0 g  
 

Majsmjöl
 
Näringsvärde 100 g
Energi            350 kcal 
Protein               8 g     
Kolhydrater      73 g   
Fett                    1 g
Fibrer                 5 g
 

Mandelmjöl
 

Nyponmjöl
Nyponmjöl som säljs i våra matbutiker heter oftast nyponskallsmjöl och görs på bara nyponskalet. Men nyponmjöl när det är som bäst (för både kropp och miljö) görs på hela nyponet, detta kan vara svårare att få tag i men bör finnas på hälsokostbutiker och nätbutiker.
Nyponmjöl har en syrlig och ganska stark smak. Det används främst som en smaksättare till pajer, pannkakor, muffins, bröd, smoothies osv. Mjölet är fyllt med C-vitamin och antioxidanter, bra grejer!
 
Näringsvärde 100 g
Energi            330 kcal 
Protein               4 g     
Kolhydrater      68 g   
Fett                 1,5 g
Fibrer              12 g
 

Rismjöl
 
 
Näringsvärde 100 g
Energi            350 kcal 
Protein               6 g     
Kolhydrater      78 g   
Fett                    1 g
Fibrer              1,5 g
 
 
 
 
 
Mjöl, Naturligt glutenfritt,

Kommentera

Publiceras ej