Jag bjöd på den här tårtan på mitt 25-års kalas, man skulle även kunna kalla den för en redig kaka men oavsett benämning gjorde den en smärre succé - så tänkte dela med mig av receptet!

 
"Tårtbotten", två stycken i två separata former:
* 6 dl naturligt glutenfri mjölmix (jag vet, här fuskar jag med mjölmix istället för rena mjöler)
* 3 dl socker
* 3 dl kakao
* 3 tsk bikarbonat
* 1 1/2 tsk bakpulver
* 1 1/2 tsk salt
* 1 1/2 tsk vanilj socker, jag använde ca 1/2 tsk vanlijpulver
* knappt 4 dl Havregurt. (Här kan man givetvis ta vanlig filmjölk, laktosfri filmjölk eller motsvarande sojaprodukt.)
* knappt 4 dl starkt kaffe
* 1 1/2 dl olja
* 3 ägg
 
Glasyr a.k.a. mellansmeten:
* 7 1/2 dl florsocker
* 3 dl kakao
* 1 1/2 tsk vaniljsocker, jag använde ca 1/2 tsk vanlijpulver
* 300 g mjölkfritt margarin
* 2 dl rismjölk, sojamjölk eller havremjölk, jag använde havregurt och det fungerade utmärkt också.
 
GÖR Tårbotten:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och mjöla två former. Jag använde vanlig form med löstagbar botten, ca. 25 cm i diameter, hade dock bara en så det fick gräddas i omgångar.

2. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt havregurten, kaffe, olja och ägg. Visp en stund så det blir en jämt smet.

3. Fördela smeten i de två formarna, grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Kakan är klar när provstickan är torr. Låt dem svalna.

GÖR glasyr:

1. Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker/vaniljpulver.

2. Vispa smöret pösigt i en annan bunke

3. Varva florsockerblandning och mjölkersättningen ner i smöret. Vispa/rör tills det blir en jämn smet.

 

CAKE-making:

1. Bred ett tjockt lager glasyr på en av bottnarna, om du vill kan du hälla lägga på valfria bär också. Jag valde att bombardera den med hallon.

2. Lägg på den andra bottnen, bred på resten av glasyren runtom hela tårtan.

3. Pynta med vad du vill, eller inget alls. Jag valde att riva mörk choklad ovanpå, sedan hackade jag rostade och lätt saltade mandlar och hällde på en hög med hallon och jordgubbar ovanpå.

 

TIPS: Jag gjorde den här tårtan kvällen innan, det blev inte alls torr utan hade snarare god nytta av att få stå och dra sig ett tag. Det enda jag gjorde var att blöta bakplåtspapper i kallt vatten, krama ut vattnet och omslöt tårtan med den och ett lager med plastfolie över. Det var ett knep jag lärde mig i mina allt för unga år i cafébranschen, när vi skulle hålla smörgåstårtor fräscha så de inte torkade.

 
 
Choklad, Glutenfritt, Mjölkfritt, Tårta,

1 kommentarer

SarA

22 May 2014 21:27

Nää nu får du uppdaterA.. Den där tårtan dödar mig

Svar: Den behövde sin time of glory! ;)
FriMat med Linnea

Kommentera

Publiceras ej