Såhär under vinterhalvåret är det citrusfrukternas paradtid, proppade med C-vitamin och helt oemotståndligt uppiggande. Men naturskyddsföreningen skrev nyligen om en studie där EU testad citrusfrukter och hittat rester från flera olika bekämpningsmedel både i skal och i fruktköttet.

Bekämpningsmedel används både vid odlingen men sprejas också på efter skörden. Flera av de bekämpningsmedel som används misstänks vara hormonstörande, vilket kan leda till reproduktionssvårigheter, cancer och missbildningar på foster. Speciellt känsliga är gravida och barn. Även om de högsta halterna återfinns i skalet, hittades det även i fruktköttet.

Det absurda är att dessa bekämpningsmedel används för att frukten ska hålla längre och se mer tilltalande ut i butiken, dvs. den ska glänsa och locka till sig oss konsumenter. Okunniga, oupplysta, oinformerade konsumenter.  Man skulle kunna se det som att när vi river ner lite citronskal i vår citronkaka eller fisksoppa, då river vi ner en liten mängd högkoncentrerade hormonstörande kemikalier i maten. Mums!

Danmarks myndigheter rekommenderar att man alltid ska använda citrusfrukter som är ekologiskt odlade om skalet ska användas. Varför får inte vi i Sverige samma rekommendationer? Det är kanske dags för oss att börja vara lite mer kritiska till vad butikerna säljer oss. Kanske börja lukta på frukten vi ska äta. Hur luktar en apelsin, egentligen?

 

 


Källa:

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/o-ekologiska-citrusskal-inget-julbaket

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/oekologiska-citrusfrukter-behandlas-med-hormonstorande-kemikalier

 

 

Besprutning, Citrusfrukter, Eko, Ekologiska apesliner, Hormonstörande, Kemikalier,

Kommentera

Publiceras ej