
Ett grovt bröd på bovete- och sojamjöl, detta är ett bra som blir bättre när det får ligga och vila sig någon dag. Gott blev det också!
* 6 dl kallt vatten
* 1/4 dels jästpaket
* 1 1/2 dl solroskärnor
* 1/2 dl linfrö
* 1/2 dl pumpakärnor
* 2 msk mörk sirap
* 1 dl nyponskalsmjöl
* 1 dl krossat bovete
* 1 1/2 dl sojamjöl
* 2 1/2 dl bovetemjöl
* 2 msk psylliumfröskal
* 1 krm ingefära
* 1 1/2 dl solroskärnor
* 1/2 dl linfrö
* 1/2 dl pumpakärnor
* 2 msk mörk sirap
* 1 dl nyponskalsmjöl
* 1 dl krossat bovete
* 1 1/2 dl sojamjöl
* 2 1/2 dl bovetemjöl
* 2 msk psylliumfröskal
* 1 krm ingefära
* 1 krm malen nejlika
* 1 tsk kanel
* 1 tsk salt
* Olja till formen
* Solroskärnor att strö över brödet
* Solroskärnor att strö över brödet
1. Blanda alla torra ingredienser, häll i vattnet och rör runt till en jämn och lös smet.
2. smörj en brödform och häll ner smeten i, strö över lite solroskärnor (eller valfritt att dekorera med).
3. Låt jäsa ca 2 timmar.
4. Ställ in i ugnen i ca 75 minuter i 175 grader.
5. Låt brödet få vila och svalna innan du skär upp den.
Det här receptet är inspirerat från ett bröd ur boken Nytt bröd - baka gott utan gluten, men som vanligt har jag svårt att hålla mig till receptet, det hjälpte inte att jag inte hade alla ingredienser hemma heller. Så jag fick improvisera lite, därför kan det här receptet med fördel experimenteras fram lite. Faller brödet isär för lätt kan det vara för lite mjöl som binder samman bröder, en idé skulle vara att öka mängden psylliumfröskal lite eller kläcka i ett ägg kanske.
Tips! Nästa projekt blir ett liknande grovt bröd, fast med lingon i. Mums!
Bovete,
Bröd,
Majsmjöl,
Matbröd,
Naturligt glutenfritt,
Kommentera